El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

29/9/06

SEMINARI VIRUS


Avui hem realitzat un seminari de virus. Al telecentre no només expliquem què bonic que és internet. També parlem dels diferents problemes generats al voltant d’aquest nou univers. A nosaltres ens agrada imaginar-nos com si internet fos l'Oest Americà de les pel•lícules: un immens espai per colonitzar al que arriba bona gent i mala gent, gent amb empenta amb ganes de crear coses belles, però també amb lladres i vàndals .
Una de les nostres tasques és explicar als nostres usuaris com poden protegir-se dels atacs.


Utilitzem eines com les de la pàgina
http://alerta-antivirus.red.es/portada/ .

Generalitat activa a Internet un traductor automàtic obert a tota la ciutadania

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística, ha activat un nou traductor per Internet obert a tots els ciutadans. Aquesta eina permet traduccions de català-castellà, català-anglès i català-francès, en ambdues direccions.

El traductor automàtic, accessible amb els principals navegadors d'Internet, es pot utilitzar per a textos breus de 2.500 caràcters com a màxim i pàgines web a partir de la introducció de l'adreça (URL). Així mateix incorpora els botons de traducció del tipus "tradueix al català", "translate to English" perquè els webmestres els puguin incorporar a les seves pàgines. En cas de dubtes en el seu funcionament els usuaris poden accedir a una ajuda en versió text o mitjançant una animació.
1
català <-> castellà
català <-> anglès
català <-> francès
1
Els botons de traducció integrables a pàgines web són fonamentals per a la internacionalització de la gran quantitat de continguts en català que hi ha disponibles a Internet (26ena llengua d'Internet, segons estudi recent) i a la vegada faciliten la comprensió dels continguts en anglès, llengua dominant a la Xarxa, per a persones que desconeguin aquesta llengua.

El Govern ha destinat 250.000 euros a aquesta eina després de la signatura del conveni marc de col·laboració, entre el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç i el Departament de la Presidència, per al foment de les llengües oficials dins de l'àmbit del desenvolupament de la societat de la informació.
l

Nen de 3 anys compra per Internet un descapotable rosa !?!


En Jack Neal és un nen de 3 anys que viu a Londres. Fins aquí tot normal, no?

Doncs l'infant en qüestió va aprofitar una badada de la seva mare, que havia entrat a un lloc web de subhastes per Internet (Ebay:
www.ebay.com), per fer clics fins aconseguir comprar un cotxe rosa descapotable per 13.300 euros.


Quan els pares d'en Jack van posar-se de nou davant l'ordinador van veure que el seu fill havia comprat per Internet tot un Nissan Figaro ?!?

Van trucar ràpidament al venedor per suspendre l'operació.

27/9/06

Paquita Ros: superació online

Seria impossible aportar alguna idea nova si tractéssim d’explicar-vos els beneficis de les noves tecnologies, de l’alfabetització digital, de no quedar-se fora del món de la informàtica i Internet... De fet, ni nosaltres mateixos som conscients d’alguns d’aquests beneficis, i només els podem conèixer en les anècdotes del dia a dia, les troballes per casualitat, els encontres amb persones que ens ho mostren...

Això és el que ens va passar quan vam conèixer la
Paquita Ros, que va ser alumna dels cursos d’iniciació del Telecentre del Palau Falguera durant l’any 2004 i 2005 amb qui una entrevista es va convertir en una agradable conversa. Ella explica que aquests cursos li van canviar la vida, doncs gràcies a les noves tecnologies, està complint un dels seus anhels més desitjats: relatar la pròpia vida en un llibre.

La Paquita viu a la residència de discapacitats físics Llar Can Llovera i va assistir al curs amb alguns dels companys. També creu que a ells els ha canviat en part la vida, dons ara “miren pel·lícules a l’ordinador, escolten música... I alguns aparells funcionen amb veu i tot, doncs hi ha residents que tenen dificultats per manipular”. De fet, el dia que vam visitar-la ens va sorprendre l’afluència dels residents a la zona on es troben els ordinadors.

Ella però, només es posa davant la pantalla per escriure la seva vida, un text que algun dia espera publicar. Una vida dura, amb una malaltia que no li va permetre anar a l’escola, pel que ha après a escriure i llegir també de gran. Per això està tan agraïda de tot el que ha après, del que l’Antonio, dinamitzador digital del Telecentre li va ensenyar, perquè així potser algun dia podrà acabar el relat de la història d’una dona de qui es pot aprendre moltíssim.

Tan de bo puguem llegir algun dia les seves paraules! Qui sap? Potser la podem convèncer per a què tingui el seu propi blog?

Podeu saber més coses de la Paquita Ros al portal de ciutat de Sant Feliu:
www.santfeliu.net/content.asp?contentid=5326

Iolanda Parra


"Gennio Calle", el diari gratuït sobre Internet al Telecentre


Fa un parell de mesos el lloc web Gennio.com va treure al carrer el primer diari gratuït d’Internet i tecnologia. Es tracta de Gennio Calle.

L’objectiu d’aquesta publicació mensual és que siguin els propis lectors i usaris del cercador social Gennio els que donin a conèixer les notícies més interessants del que està succeint a Internet. També col·laboren bloggers i periodistes tecnològics.

L’usuari d’Internet es podrà convertir en periodista i recomanador dels webs més importants i “frescos” de la xarxa. El seu eslògan és “el periódico que haces tú”.

Al Telecentre del Palau Falguera tindràs un munt d’exemplars a la teva disposició.

Pots descarregar-te el número 1 de Gennio Calle aquí:

http://www.toolpress.es/genniocalle1.pdf

Aquest primer número és un especial sobre el fenomen web 2.0

24/9/06

L'home amb més odi a la tecnologia



La ciència i la tècnica sempre han tingut molts enemics però sens dubte UNABOMBER ha estat el d'una reacció antitecnològica més radical. La seva fòbia el va portar al terrorisme.

Des de l'inici de la Revolució Industrial existeixen moviments contraris a la tecnologia: els luddites, els amishh, Jacques Ellul i el seu "anarquisme cristià" ...

I també la cultura va plena de referents antitecnologia a la ficció: pel·lícules com "Gattaca", "2001: Odisea en el espacio" o "Matrix" o llibres com "1984" o "Un mundo feliz".

El de la fotografia és UNABOMBER, el matemàtic terrorista que protestava contra la civilització tecnològica enviant paquets explosius a universitats i companyies aèries dels EEUU.
Aquest home es va cercar durant 18 anys. Vivia a una caseta aïllada a les muntanyes de Montana sense llum ni aigua corrent.
Mitjançant les 15 bombes que va fer 23 persones van resultar ferides i 3 mortes.
UNABOMBER era Ted Kaczynski.


Va ser detingut el 3 d'abril de 1996.

Al judici va dir: "Fins que el poder del sistema industrial hagi estat destruït completament, la destrucció del sistema ha d'ésser l'ÚNIC objectiu dels revolucionaris."

Al 1998 va ser condemnat a cadena perpètua.

El seu Manifest es pot consultar a:

www.sindominio.net/ecotopia/textos/unabomber.html

Bàsicament el seu manifest es pot resumir amb la primera frase del seu manifest: "La Revolució Industrial i les seves conseqüències han estat un desastre per a la raça humana".

21/9/06

CURS D'EINES DE COMUNICACIÓ AMB INTERNET

CURS D'EINES DE COMUNICACIÓ

Avuí ha acabat el curs d'EINES DE COMUNICACIÓ AMB INTERNET. Des del telecentre donem molta importància al mail, foros, blogs, xats i programes de missatgeria instantània. I els nostres alumnes sembla que també. En acabar els hem dit que sortiran al nostre blog. Aquí els tenim.

Gràcies Mercè ! ! !

La Presentació de llibre va anar molt bé.

Van assistir força Ciber@vis i molts joves de més de 50 anys.

A les fotografies podeu veure a la Mercè Molist i a en Carles Soriano, regidor de noves tecnologies de l'Ajuntament.

Ben aviat penjarem algun vídeo amb fragments de la presentació.

Gràcies per tot Mercè !







18/9/06

Tens una cita



Demà dimarts 19 de setembre a les 19:00, a la Sala d'Actes de la Torre del Roser, tens una cita.
La cita és amb l'equip de Sant Feliu On Line i la Mercè Molist, que et presentarà el seu llibre "Ciber@vis, manual per a joves de més de 50 anys que volen aprendre a navegar per Internet".

T'hi esperem.

15/9/06

VA ANAR PER POC¡¡¡


Hores d’ara sembla que ha escampat la pluja, però deu-n’hi do les destroces. Nosaltres hi érem al costat del tornado aquest i...mireu com va quedar la classe: les cadires totes aplegades i al fons la Mercè tota despentinada...;·)

En realitat tot i que estàvem ben a prop, només algú va sentir el soroll. “Estava tant interessant la classe que no escoltarem res”, diu l’Andrea.

Això sí: en acabar alguns ordinadors van deixar de funcionar i al vespre es va poder fer classe a mitges.

Una altra de les
conseqüències és que el profe va tornar a casa seva fent BTT amb la seva bici: tot ple de bassals i fang. Que hi farem¡¡¡¡

Ressaca de tornado

Com ja vam comentar al blog la cosa va durar poc (uns 2 minuts) però va ser molt intensa, concretament es va tractar d'un tornado de força nivell 2, és a dir, que pot aixecar teulades i arrossegar vehicles.

Al polígon industrial Matacàs, que està situat a menys de 100 metres del Telecentre del Palau Falguera, la cosa no va ser millor. Allà, per exemple, el tornado va arrencar les portes de l'empresa Envernissats Gaspar i va enviar volant més de tres metres a un dels seus empleats. També va enfonsar una part dels sostres d'aquesta i d'altres naus industrials del polígon.

A un Renault Twingo blau estacionat a la zona el va aixecar i girar mentre l'enclastava contra un semàfor. Finalment el tornado el va deixar tombat.

A les fotografies es pot apreciar com va a arribar a bolcar una furgoneta que circulava al carrer de Pla, situat a uns 300 metres del Telecentre.

Els dos ocupants del petit camió de 3.500 kg. de les fotografies es van topar amb el tornado que els va aixecar uns 3 metres del terra i els va treure de la carretera.

Altres danys a la ciutat han estat cables elèctrics caiguts, teules i uralites caigudes, dos arbres per terra, diversos semàfors afectats, la caiguda d'un tros de terrat al pati de l'escola pública Salvador Espriu, desperfectes en panells publicitaris, 20 cotxes afectats...

13/9/06

Un TORNADO al Telecentre !?!


Al Telecentre només coneixíem els TORNADOS de les definicions de la Viquipèdia (l’enciclopèdia lliure a Internet en català): … És un fenomen atmosfèric que es produeix per la combinació del vent (a gran velocitat) i la pressió atmosfèrica (centre de baixes pressions) ...
Doncs bé, avui ens ha visitat un al Telecentre !!!.



Doncs bé, avui ens ha visitat un al Telecentre !!!

La veritat és que la força de la naturalesa és enorme i els tornados són una de les més grans!!!

A la primera imatge es pot observar una fotografia del “cap de fibló” que ha amenaçat el nostre Telecentre del Palau Falguera.

Va venir del litoral del Baix Llobregat... Una mica després la mànega del tornado a Sant Feliu de Llobregat s’ha convertit en TORNADO cap a les 13 hores d’aquest dia 13 fent nombroses afectacions i desperfectes: arbres caiguts, vidres trencats, murs enderrocats, cotxes i vehicles tombats, teulades volant, cables elèctrics i d'alta tensió per terra, contenidors arrossegats, etc. Afortunadament no hi hagut ferits.



Finalment ens ha guanyat la partida ja que ens ha tallat el llum.

Hem sortit a mirar-lo amb una mica de recança mentre feia les seves ràpides malifetes en espiral.

12/9/06

Mercè!!! T'esperem...

El proper dimarts tindrem a Sant Feliu a la Mercè Molist presentant el seu llibre-manual:

CIBER@VIS, Manual per a joves més grans de 50 anys que vulguin aprendre a navegar per Internet.

Dia: 19 de setembre
Hora: 19.00 hores
Lloc: Sala d'actes de la Torre del Roser



Mercè Molist és una gran periodista i especialista en Internet. Segur que l'heu llegida alguna vegada al Ciberpais. Té debilitat pel món dels hackers, surt a la Viquipèdia, manté un blog (PORT 666) molt interessant, ha escrit també diversos contes i obres de ficció...

Avui us deixarem amb uns dels versos preferits de la Mercè: "Queridos amiguitos, en este mundo tooodo esta bajo control. Todo? No. Una aldea poblada por irreductibles galos resiste ahora y siempre al invasor, con una pocion magica que los hace invencibles: el cerebro".

Ja veureu! Us trasmetrà la seva passió per INTERNET.

JOAN I EL CORREU


Aquí tenim a en Joan: tot un exemple de formació contínua a la seva edat.

Encara que domina el correu electrònic, tenia uns dubtes sobre la creació de subcarpetes per arxivar els correus dels seus amics. I ens ha vingut a preguntar.

Al Telecentre podem resoldre aquests petits dubtes de funcionament que de vegades entrebanquen el nostre aprenentatge. Recordeu que les franges d'accés lliure són:

  • De dimarts a dijous de 12 a 13.30 hores.
  • Dilluns i dimecres de 17 a 19 hores
  • Resta de dies de 19 a 20.30 hores.

8/9/06

MATERIALS DEL TELECENTRE

MATERIALS TELECENTRE


Un altre servei del Telecentre és el lliurament de materials propis en forma de fitxes.

Podeu venir a buscar-les al Telecentre o bé aconseguir-les a l'adreça: www.santfeliu.org/online/eines.htm

5/9/06

I ARA...UN VIDEO¡¡

YOLANDA I MARIA JOSÉ

Aquí tenim a la Yolanda i a la Maria José que ens expliquen a què venen al Telecentre.

S'ho passen d'alló més bé ¡¡¡



COMENCEM AMB EMPENTA


Després del parèntesi de l'estiu, ens hora de treure les teranyines de l'ordinador i posar-se les piles. Al telecentre comencem amb empenta ¡¡

I res millor que un curs nou d'EINES COMUNICATIVES AMB INTERNET.

Parlarem de Xats, Fòrums, de correus electrònics i del conegut Messenger. A més veurem la darrera moda a Internet: els blogs, una manera senzilla de posar el nostre pensament a la xarxa sense ser un "coco" de la informàtica.

Podeu apuntar-vos al 93 666 61 80 o bé passar-vos pel Telecentre i aprofiteu per conèixer aquest espai municipal.

A treballar ¡¡¡¡

4/9/06

Un indigent troba refugi a Internet

Un vagabund de Las Vegas disposa d'un blog des del 2002. Es tracta de http://thehomelessguy.blogspot.com/


Kevin Barbieux
, un "sense sostre" des del febrer de 1982, manté la seva veu a Internet mitjançant un portàtil que li van donar i l'aprofitament de les connexions wifi obertes a Las Vegas.


El seu diari a la xarxa reb mensualment gairebé 15.ooo visites. El seu blog s'anomena "l'home sense casa" (The homeless guy).


En Kevin escriu en un to "èpic" sobre les seves experiències personals com d'altres companys del carrer: la pròpia vida de Kevin, dificultats al carrer, els seus companys als parcs, les "passejades". etc. Fa poc s'ha mudat a Nashville (Tennessee).


Els interessos d'en Kevin són la pobresa, la justícia social, el capitalisme, Gandhi, Jung, Steinbeck...


Als Estats Units són diversos els indigents que tenen la seva pròpia pàgina web personal per tal de seguir en contacte amb les seves famílies i amics, expresant els seus ànims així com per rebre algun donatiu particular mitjançant el sistema pagament PayPal. Alguns es guanyen uns diners venent coses per Internet (còmics de coleccionista, etc.).


Un altre indigent americà, Ivy, que viu a un bus abandonat de Fillmore (California) fins i tot disposa d'un estudi de televisió digital.


Ja som aquí !

Hola!

L'estiu ens ha provat molt a tots, no? Ha estat un temps per descansar i recuperar forces.

Ara toca mirar endavant.

I vosaltres, sabeu quin és el proper pas?

Apuntar-vos als cursos d'alfabetització digital de Sant Feliu On Line!

Les vacances ja han passat. T'ensenyarem la millor manera d'aprofitar Internet i les noves tecnologies.

Les noves tecnologies són un recurs, una eina molt potent amb la qual podem escriure, jugar, dibuixar, calcular, realitzar multitud d'activitats (aprendre, ceercar informació, etc.) i a més accedir a INTERNET.

Aprendre a utilitzar un ordinador i conèixer-ne les característiques facilitarà les vostres tasques diàries i us permetrà, per exemple, comunicar-vos amb persones de qualsevol lloc del món.

Us esperem al Telecentre del Palau Falguera ! ! !